Růže šípková

Růže šípková

Latinský název: Rosa canina

imunita, močové cesty, ledviny, střeva, menstruace, infekční onemocnění

Původ

Růže šípková je rozšířena téměř po celé Evropě. Jen ve střední Evropě známe asi 25 druhů. Je nenáročná na stanoviště, roste na lesních okrajích a mýtinách, v hájích i na slunných stráních, při cestách, při plotech, mezi křovím, v příkopech a na svazích. Vyskytuje se od nížin až do hor s nadmořskou výškou 1200 metrů. Má ráda hlubokou, vápenatou, kamenitou i hlinitou půdu. Pro léčebné účely ji používali v arabské medicíně jako povzbuzující prostředek. Sílu šípků také doporučila i abatyše Hildegarda.

Charakteristika

Je to pichlavý rozvětvený keř, který může dorůst do výšky až 3 metrů. Má hnědou kůru, vzpřímené nebo převislé trnité větve. Listy jsou tenké, eliptické až vejčité, zašpičatělé s pilovitým okrajem, střídavé, pět až sedmičetné. Květy jsou bohaté na nektar, vyrůstají na konci větviček, jsou růžové, vzácně i bílé a kvetou od května do července. Plody jsou šípky - lesklé, červené, masité. Tvar bývá různý, od kulatých až po vejčité. Uvnitř jsou plné štětinových chloupků, s množstvím žiltaných nažek, která chrání semena. Šípky jsou odolné proti mrazu a dozrávají v srpnu až říjnu.

Sbíraná část

Sbírají se plody, tedy zralé tvrdé šípky. Suší se přirozeným teplem v místnosti do 35 stupňů. Nedoporučuje se skladovat více než jeden rok.

Účinky

Plody růže šípkové mají vysoký obsah vitamínu C (dokonce až 10krát více než citrony), který pomáhá organismu bojovat s nemocemi. Šípky také obsahují velké množství vitamínu A, E, vitaminy skupiny B, K, P, hořčík, draslík, fosfor, vápník a jiné.

Díky vysokému obsahu vitaminu C je to hotová vitamínová bomba, která léčí infekční choroby jako jsou chřipka, nachlazení, rýma, cévní onemocnění, paradontóza, choroby vnitřních orgánů či žloutenka. Zmírňuje krvácení dásní, zmírňuje únavu, působí na špatnou srážlivost krve a celkově posiluje organismus. Má příznivý vliv na posílení těla při astmatu, užívá se při bronchitidě, TBC a jiných plicních chorobách.

Jelikož šípky působí i mírně močopudně, používají se i při onemocněních močového ústrojí a ledvin. Zpevňují stěny cév, příznivě působí proti křečovým žilám, upravují činnost kapilár, normalizují srážlivost krve, čistí organismus, podporují činnost slinivky, zlepšují metabolismus, příznivě působí při revmatismu a ischiasu. Zastavují průjem, zlepšují problémy trávicího ústrojí a pozitivně působí proti nespavosti.

Ženy používají šípky pokud trpí nadměrně silnou menstruací. Maminky zase využívají tinkturu z pupenů, protože zvyšují obranyschopnost dětského organismu a posilují dětský organismus před infekcemi. Také se šípky používají během těhotenství a v období kojení, pokud je třeba zvýšit přísun vitamínu C.

V neposlední řadě se šípky využívají i v kuchyni. Osvěžují nápoje, přidávají se jako voňavá přísada do mnoha pokrmů, vyrábí se z nich čaj, sirupy, zavařeniny, kompoty, domácí víno, šípkový likér nebo lahodný lektvar.

Upozornění

Jelikož přípravky z růže šípkové nemají vedlejší účinky, mohou se používat dlouhodobě.

Kontraindikace

Během používání přípravků z růže šípkové nebyly zjištěny žádné kontraindikace, dokonce ani při častém a dlouhodobém používání.